piątek, 9 marca 2012

Chlebek nadziewany

1 okrągły chlebek żytni
4 łyżki sosu pesto bazyliowego
1/2 pęczka natki pietruszki
8 plasterków sezonowanej szynki, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 słoiczek (250 g) opiekanych serc karczochów
125 g sera gorgonzola
16 suszonych oliwek bez pestek
oliwa
sól
pieprz


Odetnij górną część chlebka, a dolną część wydrąż, pozostawiając twardą skórkę. Do miąższu dodaj pesto, posiekaną natkę i zmiksuj. Stopniowo dolej tyle oliwy, by powstała papka, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Napełnij masą chlebek, na to rozłóż plasterki szynki parmeńskiej, karczochy, ser i oliwki. Przykryj wieczkiem i dociśnij. Chlebek pokrój na małe trójkąty i podawaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz