niedziela, 7 kwietnia 2013

Ciasteczka z marmoladą


Czech Butter Cookies
  • 8 ounces (2 sticks) softened butter
  • 1/2 cup sugar
  • 2 large egg yolks (leftover egg white recipes)
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • Candied cherries, toasted nuts, sprinkles (optional)
  • Jam or fruit filling (optional)

Preparation:

  1. Heat oven to 350 degrees. In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg yolks and vanilla until well mixed. Add flour and salt and beat at low speed until thoroughly mixed.
  2. If using a pastry bag or cookie press, use the dough immediately, piping or pressing out onto a parchment-lined sheet pan. Decorate with candied fruit, nuts or sprinkles, if desired. Bake 8-10 minutes or until lightly browned around the edges. Remove to a wire rack to cool completely. Store in an airtight container.
  3. If making jam-filled thumbprint cookies, cover dough in plastic wrap and refrigerate 2 hours. Scoop portions of dough onto a parchment-lined sheet pan and using a wooden dowel or spoon handle dusted with flour, make an indentation in the center of each cookie. Bake 10-15 minutes or until lightly browned around the edges. Cool completely on a wire rack. Fill centers with jam or fruit filling of choice. Store in a single layer in an airtight container.
wzór spróbować zrobic widelcem
  • 220 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M.*
Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz