czwartek, 11 kwietnia 2013

Sernik jagodowy 3 kolorowy

Składniki na kruche starte ciasto

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g masła
1 jajko

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Przygotowaną masę zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można wykonać np dzień wcześniej.

Tortownicę lub blachę o wymiarach 20x33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:

900 g zwykłego serka Philadelfhia
250 g (1i 1/2 szklanki) drobnego cukru
4 jajka
1 łyżka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub 5 łyżek mąki
500 g jagód


Po upieczeniu kruchego spodu przystępujemy do wyrobu masy serowej.
Jajka ucieramy z cukrem na puch (najłatwiej mikserem lub blenderem z odpowiednią końcówką). Dodajemy ser, mąkę lub budyń, aromat waniliowy (wszystkie składniki najlepiej w temp pokojowej) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy zmielone jagody. Przelewamy masę na kruchy spód i wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 C na 30 min. następnie 160 C 1 godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej.


Wierzch:

250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka aromatu waniliowego

Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz