poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sernik z jagodami

Przepis na prosty i smaczny sernik, w którym delikatność i słodkość masy serowej wspaniale współgra z kwaskowatym smakiem jagód


Składniki na kruche starte ciasto

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g masła
1 jajko

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Przygotowaną masę zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można wykonać np dzień wcześniej.

Tortownicę lub blachę o wymiarach 20x33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:

900 g zwykłego serka Philadelfhia
160 g (szklanka) drobnego cukru
4 jajka
1 łyżka aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub 5 łyżek mąki
300 ml śmietany

Ponadto:

200g jagód (mogą być mrożone)

cukier puder do posypania ciepłego ciasta

Po upieczeniu kruchego spodu przystępujemy do wyrobu masy serowej.
Jajka ucieramy z cukrem na puch (najłatwiej mikserem lub blenderem z odpowiednią końcówką). Dodajemy ser, mąkę i śmietanę (wszystkie składniki najlepiej w temp pokojowej) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę na kruchy spód, posypujemy jagodami i wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 C na 30 min. następnie 160 C 1 godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej.

Gdy ciasto jest już gotowe posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz