czwartek, 4 kwietnia 2013

Czeski film - czyli czarno białe kruche ciasteczka

225 g masła (kostka)
3/4 szklanki cukru
jajko
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyzeczki kakao

Można też zrobić wersję neapolitańską z 3 cząścią różową (dodać maliny, truskawki lub jagody - mogą być mrożone) lub pobawić się jadalnymi barwnikami i zrobić ciastka w kolorze tęczy, które na pewno spodobają się dzieciom

zmieszać składniki, ugnieść ciasto, podzielic na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao, wstawić do lodówki co najmniej na 2-3 godziny, schłodzone wyciągnąć, przygotować wzory (kółko, spirala, szachownica, znowu do lodówki, schłodzone wyciągnąć, wycinać plasterki, piec 10-15 min w temp 180oC

http://easteuropeanfood.about.com
marthastuart

Czech Black-and-White Cookies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz