Maślane ciasteczka z sokiem malinowym - składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki soku malinowego
- konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
- cukier puder do posypania
Maślane ciasteczka z sokiem malinowym - sposób przygotowania
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia. Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz