Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz