Filety z kurczaka w szynce suszonej:
• 500 g filetów z kurczaka
• 2 łyżeczki musztardy
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
• 4 łyżki dobrego masła lub masła klarowanego
Sos pieczarkowy:
• 2 cebulki szalotka lub 1 mała zwykła
• 400 g pieczarek
• 150 ml bulionu
• kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
• 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 2 łyżeczki musztardy
• 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
• 80 ml śmietany 30%
Filety z kurczaka w szynce suszonej:
- Filety opłukać i dokładnie osuszyć. Poodcinać kostki i włókna jeśli takie są, następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztarda. Zawinąć w szynkę parmeńską.
- Rozgrzać połowę masła na patelni na umiarkowanym ogniu, włożyć połowę filetów i na małym ogniu smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.
- Filety odłożyć na talerz. Na patelnię włożyć resztę masła i usmażyć resztę filetów. Masłem z patelni polać filety.
Sos pieczarkowy:
- Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulkę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
- Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Można przygotować wcześniej (gdy sos zgęstnieje, można przy podgrzewaniu rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub bulionu). Czytaj więcej w BLOGU.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz