Proporcje na standardowe okrągłe naczynie do tarty o średnicy 24 cm
• 250 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 1 łyżeczka soli
• 2 jajka
Forma na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem (żeby ciasto nie przywarło).
Masło pokroić na kawałki (łatwiej będzie ugnieść z mąką), wymieszać w misce z pozostałymi składnikami, ugniatać rękami do połączenia składników, jednak nie za długo, żeby ciasto nie zrobiło się za bardzo kleiste - to znak, że na pewno już wystarczy :) Jeśli mamy spore trudności z wyrobieniem można dodać łyżkę wody lub mleka.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę lub do zamrażarki na ok 10 minut. Możemy zużyć je też kiedy indziej. Przygotowane ciasto możemy trzymać 7 dni w lodówce lub do 3 mies. w zamrażarce.
Wyjąć z lodówki lub zamrażarki ciasto (jeśli było dłużej w zamrażarce, poczekać aż się trochę rozmrozi). Palcami skubać po kawałku i wykleić całe naczynie do tarty uprzednio wyłożone masłem. Spód podziurkować widelcem, nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
Teraz pozostało już tylko nałożyć farsz z któregoś z przepisów i z powrotem do pieca!
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
Teraz pozostało już tylko nałożyć farsz z któregoś z przepisów i z powrotem do pieca!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz