200 g sera białego tłustego lub półtłustego
4 -5 średniej wielkości ziemniaki (ok. 400 g)
1 mała cebula
2 łyżki masła lub słoniny (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Proporcje sera i ziemniaków od 1:1 do 1:3
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek).
Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie dodać ser i zeszkloną na patelni bardzo drobno pokrojoną lub stratą na dużych oczkach cebulę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym i dokładnie rozgnieść masę widelcem by nabrała puszystości.
Podawać ze śmietaną solą i pieprzem, zaraz po ugotowaniu lub później smażone także ze skwarkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz