Kruche paczuszki z ciasta drożdżowego, wypełnione tartą cukinią, dynią, kabaczkiem lub dowolnymi innymi warzywami.
Składniki:
• 200 ml ciepłego mleka
• 7 gr suchych drożdży instant
• 2 łyżki cukru
• 450 g mąki
• 200 g masła
• 1 łyżeczka soli
Dodatki:
• warzywa, np.: dynia, kabaczek, cukinia lub inne dowolne
• 1 cebulka
• pieprz (niekoniecznie) lub dowolna przyprawa, np. utarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem, odstawić na 10 minut.- Przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką rozcierać masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka.
- Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć warzywa. Cebulkę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce i wymieszać z warzywami. Farsz doprawić ewentualnie pieprzem. Lepiej nie solić, aby warzywa nie puściły soku.
- Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek, szklanką wyciąć krążki. Na jednym krążku ułożyć ciasno farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi. Więcej farszu zmieści się w placuszkach, jeśli zlepionego do połowy placka weźmiemy do ręki i przez otwór wciśniemy do niego więcej startych warzyw.
- Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Placuszki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz