Przepis 1
1 ząbek czosnku
szklanka rosołu (250 ml)
250 g brokułów (1/4 standardowej mrożonej paczki)
oliwa
sól i pieprz do przyprawienia
śmietana do dekoracji
Zeszklić czosnek ma oliwie przez 1-2 minuty, wlać rosół, dodać brokuły. Gotować przez 10-12 minut aż brokuły zmiękną. Zmielić blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem, przelać do salaterek, udekorować łyżką śmietany.
Przepis 2 - z serkiem pleśniowym
1 duża cebula
1 duży ziemniak
1l rosołu lub wywaru z warzyw
250 g brokułów
100g serka pleśniowego np Roquefort lub Stilton (UK)
Zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojonego w kostkę obranego ziemniaka i brokuły, zalać rosołem, gotować aż warzywa zmiękną (ok. 10-12 min). Dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego, odczekać 2-3 minuty i zmiksować zupę na krem blenderem. Serwować posypaną resztą sera pleśniowego.
Przepis 3 - na bogato - ulubiony :)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300 g mieszanki brokułu z kalafiorem
3 brykiety szpinaku
2 plastry żółtego sera np gouda
1/5 serka brie
150 ml śmietany
łyżka kaparów
łyżka kaparów
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Zagotować brokuły, kalafior, szpinak i czosnek w wodzie - tak by były wodą przykryte, dodać masło. Gotować aż zmiekną (10-12 min), dodać ser i śmietanę, zmiksować blenderem na krem, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Międzyczasie ugotować jajko na twardo. Przełożyć obrane jajko do miski, zalać kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz