Nadzienie:
• 1 szklanka puree z dyni (z małej dyni o średnicy 20 cm)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2/3 szklanki startego parmezanu
• 4 łyżki bułki tartej
• sól, pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
• 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18%
• 4 łyżki masła
• sól i pieprz
Dodatki:
• tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (dowolnie)
Przygotowanie:
Dynię pokroić na ćwiartki, obrać i wyciąć cały środek z pestkami. Pozostały miąższ polać oliwą i zapiekać pod folią aluminiową przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Dynię ostudzić i odparować. Zrobić puree praską do ziemniaków lub zmiksować. Wymieszać z parmezanem i bułką tartą. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz gałką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz