Farsz grzybowy:
ok 40 g (ok 10 grzybów) suszonych grzybów
1 pokrojona cebula
kilka grzybów mrożonych
100g pieczarek drobno pokrojonych
1/2 pokrojonej drobno pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
kilka ziaren piepszu
1/2 łyzeczki kminku
sól
Cebulkę i grzyby delikatnie podsmażyć, dodać przyprawy, zalać niewielką ilością wody, gotować ok 30 min aż woda zupełnie się wygotuje (nadzienie nie może byc leiste), zmielić delikatnie blenderem (nie na papkę). Nadzienie powinno mieć konsystencję pasty.
Ciasto:
1 szklanka (170g) mąki
ok. 1/4 szklanki (50-60ml) wody
1 łyżeczka oleju
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/4 szklanki (50-60ml) wody
1 łyżeczka oleju
1 jajko
szczypta soli
Najprościej jest wsypać wszystkie składniki do miski dokładnie, dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać aż przestanie się lepić intensywnie do rąk - ok 10 min. Ciasto powinno mieć po wyrobieniu konsystencję podobną do plasteliny. Przygotowane ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy a następnie wykrawać szklaneczką koła, nakładać łyżeczką na środek farsz wielkości sporego migdała i zaklejać dokładnie palcami, a następnie połączyć końce ze sobą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz