Składniki na kruchy spód:
1 szklanka mąki pszennej
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy. Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić
Masa makowa:
500g gotowej masy makowej
mrożonych wiśnie lub żurawina
Składniki na masę serową:
300g serka philadelpihia
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wykonanie
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać.Posypać mrożonymi owocami. Następnie wyłożyć masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze 160ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić przy otwartym piekarniku, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.
Smacznego :-).
mrożonych wiśnie lub żurawina
Składniki na masę serową:
300g serka philadelpihia
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wykonanie
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać.Posypać mrożonymi owocami. Następnie wyłożyć masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze 160ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić przy otwartym piekarniku, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz