Składniki
3-4 średnie buraki
1 łyżeczka soli (kamiennej)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ząbków czosnku
2-3 gałązki tymianku
1 mała papryczka chilli
gałązka kopru ogrodowego
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce np do lodówki (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).
Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce np do lodówki (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz