Składniki:
- 450 g kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 400 g dużych obranych krewetek (najlepiej świeżych)
- 1 cytryna
- sól morska, pieprz
- 1 mały pęczek natki
Sposób przygotowania:
Chorizo pokrój ukośnie na plasterki o grubości 1 cm i wrzuć na rozgrzaną dużą patelnię do grillowania. Kiedy wytopiony z kiełbasy tłuszcz rozpłynie się na patelni, dodaj obrany i pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek. Gdy czosnek zacznie się rumienić, wrzuć krewetki i smaż je przez kilka minut, aż się przyrumienią. Polej sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, przypraw solą morską oraz pieprzem i posyp listkami natki. Możesz postawić patelnię bezpośrednio na stole, żeby biesiadnicy sami się częstowali, albo przełożyć potrawę na duży talerz. Podawaj z drugą połówką cytryny i kromkami pieczywa, którymi będzie można zebrać pyszny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz