Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 mała łyżeczka kolendry
- 250 g cieciorki
- cieciorki
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- 5 cukinii
- 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 pęczek mięty
- sok z 1 cytryny
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku smarujemy oliwą i zapiekamy. Potem gotujemy 10 min z kolendrą, namoczoną wcześniej cieciorką, białym winem i szklanką wody. Miksujemy wszystko na gęsty krem, solimy i pieprzymy. Cukinię kroimy na długie plasterki i gotujemy 10 min w niewielkiej ilości wody z drugą cebulą, drugim ząbkiem czosnku oraz kminem. Mieszamy z listkami mięty i cytryną, miksujemy. Obie kremowe zupy rozlewamy do szklanek - po pół porcji jednej zupy i pół drugiej. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz