Oto tradycyjny hiszpański chłodnik, idealny na lato. Możesz serwować go w głębokich talerzach jako danie obiadowe (z podanej ilości składników otrzymasz 4 solidne porcje) albo w szklaneczkach jako tapas. Pamiętaj, że gazpacho podaje się mocno schłodzone. Można przygotować je dzień wcześniej, przykryć i wstawić do lodówki.
Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie
Czas smażenia wędliny: parę minut
Czas smażenia wędliny: parę minut
(na 4-6 porcji)
Składniki:
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 1 żółta papryka
- 1 duży ogórek
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g migdałów bez łupin
- 2 kromki lekko czerstwego białego chleba bez skórki
- 1/2 l sokupomidorowego
- oliwa extra virgin
- 1 łyżka octu z sherry
- kilka cieniutkich plastrów szynki serrano lub pata negra
- sól morska, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz