Składniki:
1 duży seler
połowa sporej cukinii
2 średnie ziemniaki (w wersji dietetycznej bataty)
2 jajka
curry
pieprz
sól
olej rzepakowy
bazylia świeża
koperek
1 spory pomidor
Sos czosnkowy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Seler, cukinię i ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki. Wbijamy do masy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki curry. Mieszamy składniki dokładnie. Na teflonowej patelni przykrywamy dno olejem rzepakowym i smażymy placki do uzyskania złotego koloru. Dietetyczni ekstremiści mogą upiec placki w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Placki rozkładamy na przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz