wtorek, 21 lutego 2012

Cielęcina duszona w czerwonym winie

900 g cielęciny
25 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
350 g małych cebulek szalotek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
350 g marchewki pokrojonej w plasterki
300 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
skórka z 1 cytryny
1 listek laurowy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanej bazylii
1 łyżka siekanego tymianku
sól
pieprz

Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę, wrzucaj mięso partiami i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, wyjmuj łyżką cedzakową.
Do garnka wrzuć obrane i przekrojone na pół cebulki, marchewkę, czosnek i smaż około 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, ponownie przełóż do naczynia mięso, wlej wino, bulion, dodaj pomidory, skórkę z cytryny, listek laurowy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Podawaj na gorąco z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz