poniedziałek, 20 lutego 2012

Muffiny z boczkiem i pietruszką

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki - składniki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 6 plasterków chudego boczku lub bekonu
  • 1 duża cebula
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
Muffiny z boczkiem i natką pietruszki - sposób przygotowania
(12 sztuk) Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz