poniedziałek, 20 lutego 2012

Trufle kawowe

Trufle kawowe - składniki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany 36-proc.
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru kawowego
  • 500 g gorzkiej czekolady na polewę
Trufle kawowe - sposób przygotowania
Przygotuj trufle: 300 g czekolady drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z kawą rozpuszczalną i zagotuj. Dodaj do niej czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj likier, wymieszaj i ostudź masę. Masą napełnij szprycę z okrągłą końcówką i wyciśnij na pergamin kuleczki masy. Wstaw na godzinę do lodówki, aby stężały. Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej - masa nie powinna być zbyt gorąca. Używając widelczyka, zanurzaj trufle w stopionej czekoladzie i odkładaj na pergamin do zastygnięcia. Kiedy polewa już będzie delikatnie tężała, potocz każdą pralinkę w różne strony, aby powstały na truflach języczki. Odstaw do pełnego zastygnięcia, przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz