poniedziałek, 20 lutego 2012

Maślane ciasteczka z sokiem malinowym

Maślane ciasteczka z sokiem malinowym - składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek
  • cukier puder do posypania
Maślane ciasteczka z sokiem malinowym - sposób przygotowania
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia. Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz