poniedziałek, 20 lutego 2012

Tarta w warzywami

Warzywny placek z serem - składniki
  • 30 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 15-20 dag niedużych pieczarek
  • 2 obrane papryki (mogą być ze słoika można też upiec je w piekarniku a gdy sczernieją obrać ze skórki)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cieniuteńkie cząstki
  • 8 dużych liści bazylii
  • 15 dag grubo pokruszonego owczego sera (może być bundz)
Warzywny placek z serem - sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciastem wyłóż prostokątną formę na placek albo okrągłą formę na tartę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, 2 łyżkami skrop ciasto. Obłóż je kolejno: listkami szpinaku, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, paseczkami papryki, cząstkami cebuli i bazylią. Przygotowany placek posyp pokruszonym owczym serem, skrop pozostałą oliwą i piecz 18-20 minut. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło. Uwaga: ja podpiekam najpierw przez kilka minut francuski spód, ustawiając tylko górną grzałkę, dopiero, gdy się lekko przyrumieni, obkładam go warzywami i serem. Lubię także posypać po wierzchu świeżymi ziołami - do owczego sera najlepiej pasuje tymianek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz