poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa krem z papryki

Zupa krem z papryki - składniki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe lub żółte papryki
  • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati bez skóry
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • cukier
  • śmietanka 30-procentowa
Zupa krem z papryki - sposób przygotowania
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku, do momentu aż skórka będzie miała czarne plamy (obracaj paprykę w trakcie pieczenia). Upieczoną paprykę wystudź, a następnie obierz ze skórki. Do wysokiego rondla przełóż obraną paprykę, dodaj pomidory i całość zmiksuj. Dodaj bulion i zagotuj zupę. Dopraw do smaku solą i cukrem - dzięki cukrowi pozbędziesz się charakterystycznej dla papryki goryczki. Dodaj śmietankę - tyle, ile lubisz. Zupa jest również pyszna posypana pokruszonym kozim serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz