sobota, 25 lutego 2012

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

Składniki
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 4 czerwone cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml 30% śmietanki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml zakwasu na żurek
  • 100 ml oleju
  • jajka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz