poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa z selera z serem pleśniowym

Zupa krem z selera z serem pleśniowym
Składniki:
1 duży seler korzeniowy (500-600 g) 
2 średnie ziemniaki 
1 cebula 
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
2 łyżki masła 
500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 
500 ml wody 
sól, świeżo mielony pieprz, do smaku 
150 ml śmietanki 
100 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola, Roquefort), pokruszonego 
2 plasterki boczku, pokrojone w paseczki i zrumienione na patelni 
pietruszka lub posiekany szczypiorek, grzanki do dekoracji
Selera umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej zimną wodą, by nie ciemniały. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj pokrojonego selera, ziemniaki, cebulę i czosnek. Dopraw sola i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż seler będzie miękki (10-12 minut). Dodaj wodę oraz bulion, zwiększ ogień pod garnkiem i doprowadź płyn do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj zupę blenderem ręcznym. Dodaj śmietankę, wymieszaj i postaw z powrotem na kuchence. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj do zupy pokruszony ser (2 łyżki sera zostaw do dekoracji), wymieszaj, by ser się rozpuścił. Rozlej do miseczek, udekoruj pokruszonym serem, ziołami oraz grzankami. Podawaj.
RADA: zupę możesz tez posypać przed podaniem paseczkami zrumienionego na patelni boczku. Wówczas danie będzie bardziej sycące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz