piątek, 24 lutego 2012

Proste przekąski

Przekąska z sera feta i oliwek
Składniki:
250 g sera feta
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
1/2 szklanki zielonych oliwek, bez pestek.

Ser pokrój w 1 cm kostkę, przełóż do miski. Zioła wymieszaj z oliwą, polej marynatą ser, odstaw do lodówki na pół godziny. Oliwki odcedź na sitku. Dodaj oliwki do sera z ziołach i wymieszaj. Nakładaj po kilka oliwek i kostek sera do małych szklaneczek lub kieliszków, razem z wykałaczką

Domowy popcorn
Składniki:
200 g kukurydzy do prażenia,
3 łyżki oleju, 
sól
Na dno garnka wlej olej, dodaj ziarna kukurydzy. Garnek przykryj pokrywką, ustaw na średnim ogniu. Podgrzewaj, potrząsając czas od czasu naczyniem. Na początku usłyszysz pojedyncze "wystrzały" popcornu, ale z czasem będą coraz częstsze. Praż kukurydze, potrząsając czas od czasu garnkiem. Gdy "wystrzały" staną się rzadsze, zdejmij garnek z kuchenki. Posól, znów przykryj garnek i popotrząsaj, by uprażona kukurydza równomiernie pokryła się solą. Podawaj.

Paluszki z sezamem i makiem
Składniki:
450 g mąki + ok. 50 g maki (w sumie ok. 3 3/4 szklanki mąki)
350 ml wody (ciepłej)
1 saszetka drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na wierzch: 
1 jajko, rozmącone
6 łyżek ziaren sezamu
6 łyżek ziaren maku
szczypta soli
olej, do przygotowania miski i blach

W misce połącz cukier z 50 ml wody, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj drożdże i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe 300 m wody oraz oliwę, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól, wymieszaj, by powstało jednolite, luźne ciasto.  
Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj nieco mąki.
Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na dwie części, każdą porcję ciasta uformuj w placek o wielkości ok. 25 x 10 cm. Przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem, pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Wysmaruj olejem dwie blachy do pieczenia.
W kubeczku rozmąć jajko z 1 łyżką wody i solą. Wysyp sezam i mak na osobne talerze lub arkusze papieru do pieczenia.
Każdy placek ciasta pokrój w poprzek na 16-18 pasków. Każdy pasek ciasta uformuj w wałek o długości 30 cm, turlając nim po stolnicy.  Posmaruj każdy wałeczek rozmąconym jajkiem, przełóż na wysypane ziarna sezamu lub maku i obtocz w ziarenkach. Przełóż na przygotowaną blachę.
Gotowe paluszki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut, aż paluszki będą złociste.
Przełóż na kratkę do ostudzenia.

Czosnkowe supełki
Składniki:
1 szklanka wody, ciepłej
1 saszetka drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
Dodatkowo: 
100 g masła
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka soli 
pieprz, do smaku
2 łyżki posiekanej pietruszki

Do dużej miski wlej wodę, dodaj cukier i wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj drożdże, zamieszaj, odstaw na 5 minut. Dodaj połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie do rondelka przełóż masło i czosnek, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj przez 4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę,  dopraw delikatnie pieprzem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.  Dwie blaszki do pieczenia wysmaruj oliwą.
Przełóż wyrośnięte ciasto na stolnice posypaną mąką. Rozwałkuj na placek o wielkości 40 x 30 cm. Przetnij placek wzdłuż na pół i w poprzek na osiem części (w sumie otrzymasz 16 kawałków ciasta). Każdy pasek ciasta zawiąż na supełek, przełóż na przygotowaną blachę, zostawiając 5 cm odstępu między bułeczkami. Bułeczki posyp solą. Przykryj kawałkiem folii spożywczej lub ręczniczkiem, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy supełki podwoją swoje rozmiary, wstaw blachy do piekarnika. Piecz ok. 15-17 minut, aż bułeczki będą ciemnozłote. 
Upieczone, gorące bułeczki posmaruj ciepłym masłem z pietruszką. Natychmiast podawaj.

Dip z sera blue
Składniki: 
450 ml (dwa małe kubeczki) kwaśnej śmietany  
200 ml majonezu 
pół łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki białego pieprzu 
150 gr startego sera blue
Połącz śmietanę z majonezem, dodaj sól i pieprz oraz ser i dobrze wymieszaj. Wstaw dip do lodówki na około godzinę przed podaniem. Otrzymasz około 3 i pół kubeczka sosu. Najlepiej podawać z cząstkami warzyw, krakersami lub jako sos do pieczonych ziemniaków.

Paluszki grissini z szynką
Składniki:
1 opakowanie paluszków grissini 
16 plasterków szynki parmeńskiej
rukola, do dekoracji
Każdy paluszek owiń plasterkiem szynki. Ułóż paluszki na półmisku, wyłożonym listkami rukoli. Podawaj razem z suszonymi pomidorami w oliwie oraz oliwkami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz