wtorek, 21 lutego 2012

Kiełbasa z białą fasolą

6 szt. kiełbasy wieprzowej np. frankfurterki, przekrojonych na pół
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej opieczonej
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek natki posiekanej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek do skropienia potrawy

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kiełbasy z wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową, a na tą samą patelnię wrzuć 3 całe ząbki czosnku i smaż na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Całość wymieszaj, smaż jeszcze na małym ogniu około 2 minut i dopraw solą i pieprzem. Pozostałe 3 ząbki czosnku rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli lub przeciśnij przez praskę i delikatnie posól. Następnie wymieszaj ze skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tą mieszankę dodaj do dania tuż przed podaniem, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny i delikatnie skrop oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz