250 g masła
190 g cukru pudru
4-5 jajek
250 g mąki
20 g proszku do pieczenia
60 ml mleka
100 g kawałków czekolady
150 g czekolady do picia lub kakao
20 kostek ciemnej czekolady z 70% kakao
1. Zmieszać w misce masło i cukier
2. Dodawać jajka stopniowo mieszając, mieszać przez 5 min.
3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać
4. Dodać mleko i czekoladę do picia lub kakao i mieszać przez 1 minutę. Dodać drobinki czekolady
5. Zostawić w lodówce na 2 h.
6. Nagrzać piekarnik do 200°C
7. Przygotować formę na 20 muffinek
8. Umieść łyżeczkę masy w każdej foremce, połóż kostkę czekolady, następnie nałóż na wierzch 1 i 1/2 łyżeczki pozostałej masy.
9. Piec muffiny przez 15-20 min aż wyrosną i się zarumienią. Najlepiej serwować na ciepło z powodu roztopionej w środku czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz