2 dojrzałe awokado, obrane
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
sól
Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.
Wersja 2 z pomidorem:
Wersja 3 z pomidorem i mozzarellą lub żółtym serem:
Awokado skropić sokiem z limonki. Rozgnieść widelcem razem z cebulką i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać z oliwą z oliwek i kolendrą. Pastą smarować chrupiące pieczywo, posypać papryczką chilli. Na każdej grzance (najlepiej bagietka) można ułożyć po plasterku pomidora, mozzarelli lub żółtego sera, np. cheddar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz