- 20 daktyli (bez pestek)
- 20 cienkich plasterków boczku
- szczypta mielonej papryki
- 20 wykałaczek namoczonych wcześniej w wodzie
Salsa z mango:
- 4 obrane miękkie mango (okrojona część bez pestek)
- pół szklanki soku z limonki
- 2-3 łyżeczki miodu (w zależności od tego, czy mango jest dojrzałe)
- 4 łyżki oliwy (najlepiej z pestek winogron, olej sezamowy lub oliwa z migdałów)
- kilka szalotek (posiekanych na drobno)
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili (w zależności od upodobań)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 12-15 listków umytej sałaty
Suszone daktyle myjemy i w razie potrzeby drylujemy. Jeżeli są bardzo suche można je włożyć do przegotowanej i ostudzonej wody (ok. 30 minut).
Plasterki boczku kroimy na cienkie paseczki, oprószamy mieloną papryką. Daktyle zawijamy szczelnie w paski boczku i spinamy wykałaczką, by podczas pieczenia się nie rozwinęły. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową ok. 15 minut (piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do około 180-200 stopni).
Salsa z mango: obrane mango kroimy w kostkę średniej wielkości, drobno siekamy szalotkę i kolendrę. Mieszamy oliwę, sok z limonki, miód i sos z chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy szalotkę i przygotowanym sosem polewamy pokrojone mango ułożone na liściach sałaty. Całość posypujemy kolendrą i na wierzchu układamy zawijaski z boczkiem.
Plasterki boczku kroimy na cienkie paseczki, oprószamy mieloną papryką. Daktyle zawijamy szczelnie w paski boczku i spinamy wykałaczką, by podczas pieczenia się nie rozwinęły. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową ok. 15 minut (piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do około 180-200 stopni).
Salsa z mango: obrane mango kroimy w kostkę średniej wielkości, drobno siekamy szalotkę i kolendrę. Mieszamy oliwę, sok z limonki, miód i sos z chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy szalotkę i przygotowanym sosem polewamy pokrojone mango ułożone na liściach sałaty. Całość posypujemy kolendrą i na wierzchu układamy zawijaski z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz