5 pomidorów
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
mała cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
świeża kolendra i oregano
1. Pomidory obierz i pokrój w kostkę.
2. Dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek.
3. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Salsa słodko-kwaśna (z ananasem)
5 pomidorów obranych
cebula
4 plastry ananasa z puszki
2 papryczki chili
2 łyżki miodu
pół główki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
mała cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
świeża kolendra i oregano
1. Pomidory obierz i pokrój w kostkę.
2. Dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek.
3. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Salsa słodko-kwaśna (z ananasem)
5 pomidorów obranych
cebula
4 plastry ananasa z puszki
2 papryczki chili
2 łyżki miodu
pół główki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
1. Pomidory, papryczki, miód i czosnek zmiksuj razem, by powstał gładki sos.
2. Ananasy i cebulę drobno posiekaj.
3. Zmieszaj wszystko razem, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.
Salsa z czerwonej fasoli
6 łyżek fasoli czerwonej konserwowej,
1 pomidor,
1 duża chilli (może być marynowana),
1 czerwona cebula,
świeża lub suszona kolendra,
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
sok z połowy limonki.
1. Do miseczki wrzucić fasolę, obranego ze skórki, pozbawionego pestek i drobno pokrojonego pomidora, oczyszczone z pestek i posiekane chilli, drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki kolendry.
2. Dodać oliwę i sok z limonki, doprawić do smaku. Całość zmalaksować i odstawić na godzinę.
3. Podawać z nachosami.
Salsa szpinakowa
250g mrożonego szpinaku,
150 g majonezu,
150 g śmietany,
150 g startego sera żółtego,
1 mała cebula pocięta w drobną kostkę,
pieprz.
1. Wymieszać wszystkie składniki podsmażyć tak by się połączyły
2. Po wystudzeniu podawać z nachosami, można podawać na ciepło.
Salsa brokułowa
1 brokuł,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki ostrej papryki,
4 łyżki oliwy,
ząbek czosnku,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka majonezu,
sól.
1. Brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze.
2. Ostudzonego brokuła zmiksować z musztardą, oliwą, startym czosnkiem, papryką, śmietaną i majonezem. Doprawić solą.
3. Podawać z nachosami
1 pomidor,
1 duża chilli (może być marynowana),
1 czerwona cebula,
świeża lub suszona kolendra,
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
sok z połowy limonki.
1. Do miseczki wrzucić fasolę, obranego ze skórki, pozbawionego pestek i drobno pokrojonego pomidora, oczyszczone z pestek i posiekane chilli, drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki kolendry.
2. Dodać oliwę i sok z limonki, doprawić do smaku. Całość zmalaksować i odstawić na godzinę.
3. Podawać z nachosami.
Salsa szpinakowa
250g mrożonego szpinaku,
150 g majonezu,
150 g śmietany,
150 g startego sera żółtego,
1 mała cebula pocięta w drobną kostkę,
pieprz.
1. Wymieszać wszystkie składniki podsmażyć tak by się połączyły
2. Po wystudzeniu podawać z nachosami, można podawać na ciepło.
Salsa brokułowa
1 brokuł,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki ostrej papryki,
4 łyżki oliwy,
ząbek czosnku,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka majonezu,
sól.
1. Brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze.
2. Ostudzonego brokuła zmiksować z musztardą, oliwą, startym czosnkiem, papryką, śmietaną i majonezem. Doprawić solą.
3. Podawać z nachosami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz