Smaczna i zdrowa warjacja na temat hamburgerów
Składniki:
600g filetu z łososia (bez osci i łusek) pokrojony na kawałki
75g bułki tartej
1 jajko
1 drobno pokrojona szalotka (cebula)
1 łyżka pokrojonej drobno bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia oraz do sosu
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia oraz do sosu
Sos:
200g majonezu
2 łyżki pokrojonej bazylii
Sok z jednej limonki
2 łyżki pokrojonej bazylii
Sok z jednej limonki
Czosnek drobno pokrojony lub starty
sól i pieprz
pieczywo do hamburgera
sól i pieprz
pieczywo do hamburgera
4 liście sałaty lub mieszanka sałat
2 pomidory pokrojone w plasterki
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie do konsystencji masy kawałki łososia, bułki tartej, jajka, szalotki i bazylii - można spróbować rozgnieść ręcznie lub w mikserze - jednak nie zrób z tego puree, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Podziel masę na 4 porcje i uformuj kotlety w kształcie burgerów. Ułóż na talerzu i zostaw w lodówce na 1/2 godziny
Następnie rozgrzej oliwę na patelni, połóż zrobione wcześniej burgery z łososia i smaż przez 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią na złoto-brązowo i będą ugotowane w środku
Wymieszaj w misce majonez, bazylię, sok z limonki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Otrzymojemy gotowy sos.
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie do konsystencji masy kawałki łososia, bułki tartej, jajka, szalotki i bazylii - można spróbować rozgnieść ręcznie lub w mikserze - jednak nie zrób z tego puree, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Podziel masę na 4 porcje i uformuj kotlety w kształcie burgerów. Ułóż na talerzu i zostaw w lodówce na 1/2 godziny
Następnie rozgrzej oliwę na patelni, połóż zrobione wcześniej burgery z łososia i smaż przez 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią na złoto-brązowo i będą ugotowane w środku
Wymieszaj w misce majonez, bazylię, sok z limonki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Otrzymojemy gotowy sos.
Na połowie pieczywa do burgerów ułóż sałatę, pomidora, następnie kotleta z ryby, na to łyżkę sosu, przykryj drugą częścią pieczywa. Serwuj z porcją frytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz