150 g mieszanki różnych sałat (lodowa, rukola, roszponka),
2 dojrzałe awokado,
20 zielonych lub czarnych oliwek,
2 pomidory świeże lub kilka suszonych pomidorów z zalewy,
pół puszki groszku, pół pęczka bazylii,
50 ml oliwy, sok z cytryny lub 2 łyżki białego octu winnego, pieprz i sól do smaku.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, dosyć drobno kroimy i skrapiamy octem lub sokiem z cytryny, by miąższ nie ściemniał. Pomidory siekamy. Kroimy szynką. Łączymy ze sobą oliwki, awokado, sałatę, pomidory, szynkę, groszek, oliwę i sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, schładzamy w lodówce i serwujemy np. z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz