8 płatów śledzia
Marynata:
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru
sól i biały pieprz do smaku
1/2 szklanki białego octu winnego
2 łyżki cukru
sól i biały pieprz do smaku
Sos śmietankowy:
1 posiekana czerwona cebula
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
W śmietanie klasycznie:
2 jabłka
1 cebula
1 pęczek koperku
sok z cytryny
śmietana
cukier
biały pieprz
można dodać chrzan i korniszony lub kapary
Sos chrzanowy
3 gotowane jajka
5 łyżek śmietany kremówki
5 łyżki majonezu
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
pęczek posiekanej drobniutko natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Sos musztardowy:
3 łyżki musztardy
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki curry
sól
biały pieprz
Śledzie opłucz i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Zrób marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Przygotuj sosy, mieszając w osobnych naczyniach podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, połowę wymieszaj z sosem śmietanowym, pozostałe z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
W śmietanie klasycznie:
2 jabłka
1 cebula
1 pęczek koperku
sok z cytryny
śmietana
cukier
biały pieprz
można dodać chrzan i korniszony lub kapary
Sos chrzanowy
3 gotowane jajka
5 łyżek śmietany kremówki
5 łyżki majonezu
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
pęczek posiekanej drobniutko natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Sos musztardowy:
3 łyżki musztardy
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki curry
sól
biały pieprz
Śledzie opłucz i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Zrób marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Przygotuj sosy, mieszając w osobnych naczyniach podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, połowę wymieszaj z sosem śmietanowym, pozostałe z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz