wtorek, 1 listopada 2011

Kurczak a'la polskie KFC

Udka kurczaka lub skrzydeka (podzielone na części w stawach, końcówka usunięta) najlepiej zamarynować w oliwie czosnku i chilli
2 jaja,
100g płatków kukurydzianych,
bułka tarta
2-3 łyżki mąki, czerwona papryka, chilli

1. W jednej miseczce rozmieszać za pomocą widelca dwa jajka, do drugiej miseczki wsypać mąkę.
2. Płatki kukurydziane i bułkę tartą wsypać do czystego woreczka foliowego (nie zawiązywać go!), położyć go na blacie kuchennym, przykryć ściereczką kuchenną i za pomocą wałka dokładnie rozdrobnić.
3. Rozdrobnione płatki i nachosy wsypać do trzeciej miseczki i wymieszać.
4. Udka kurczka kurczaka panierować w mące, papryce i chilli, w jajku i płatkach wymieszanych z bułką (w takiej kolejności!).
5. Na patelni rozgrzać dużą ilość tłuszcz i smażyć udka na złoty kolor z dwóch stron.
6. Po usmażeniu udka odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
7. Serwować z dipem i frytkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz