niedziela, 6 listopada 2011

Tarta z grzybami

70 g masła
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwków 
2 szalotki
2 żółtka 
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz


Przygotuj farsz: grzyby oczyść, umyj, osusz, większe pokrój w grubą kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i duś około 6 minut. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę duś. Kiedy płyn wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Resztę jajka wymieszaj z żółtkami, śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Wystudzone grzyby rozłóż na cieście i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20-25 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz