niedziela, 6 listopada 2011

Tarta ze szpinakiem

Składniki na farsz:
300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
100 g fety
50 g startego parmezanu lub żółtego sera
3 jajka + 1 do posmarowania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy



Mrożony szpinak rozmrażamy w garnku o grubym dnie, na małym ogniu i odparowujemy wodę.
Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu).
Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy.
Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz