wtorek, 1 listopada 2011

Zupa brokułowa na 3 sposoby

3 przepisy na zupę brokułową - pierwszy najprostszy, kolejne zawierają więcej składników. Do zrobienia zupy używam mrożonek - tak najprościej :), ale można oczywiście użyć całego świeżego brokułu. Do zupy rewelacyjnie pasują grzanki.


Przepis 1

1 ząbek czosnku
szklanka rosołu (250 ml)
250 g brokułów (1/4 standardowej mrożonej paczki)
oliwa
sól i pieprz do przyprawienia
śmietana do dekoracji

Zeszklić czosnek ma oliwie przez 1-2 minuty, wlać rosół, dodać brokuły. Gotować przez 10-12 minut aż brokuły zmiękną. Zmielić blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem, przelać do salaterek, udekorować łyżką śmietany.


Przepis 2 - z serkiem pleśniowym

1 duża cebula
1 duży ziemniak
1l rosołu lub wywaru z warzyw
250 g brokułów
100g serka pleśniowego np Roquefort lub Stilton (UK)

Zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojonego w kostkę obranego ziemniaka i brokuły, zalać rosołem, gotować aż warzywa zmiękną (ok. 10-12 min). Dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego, odczekać 2-3 minuty i zmiksować zupę na krem blenderem. Serwować posypaną resztą sera pleśniowego.

Przepis 3 - na bogato - ulubiony :)

2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300 g mieszanki brokułu z kalafiorem
3 brykiety szpinaku
2 plastry żółtego sera np gouda
1/5 serka brie
150 ml śmietany
łyżka kaparów
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Zagotować brokuły, kalafior, szpinak i czosnek w wodzie - tak by były wodą przykryte, dodać masło. Gotować aż zmiekną (10-12 min), dodać ser i śmietanę, zmiksować blenderem na krem, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Międzyczasie ugotować jajko na twardo. Przełożyć obrane jajko do miski, zalać kremem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz