sobota, 5 listopada 2011

Lody - do zrobienia bez maszyny

Lody waniliowe

2 laski wanilii
500ml śmietanki kremówki (double cream)
70g cukru
3 żółtka

Przetnij laski wanilii wzdłuż, usuń nasiona (odłóz je na bok). Dodaj je do śmietanki i doprowadź do wrzenia (najlepiej wsadzając miskę do garnka z wodą - tak jak rozpuszcza się czekoladę - zapobiega przypaleniu). Dodaj cukier i mieszaj (najlepiej blenderem lub mikserem) aż mleko się całkowicie rozpuści.

Rozbij jajka, oddziel żółtka i zmieszaj. Do żółtka dodaj gorącą śmietanę z cukrem. Dodaj ziarna wanilii. Dobrze ubij masę najlepek mikserem lub blenderem. Wstaw na 2-3 godziny do zamrażarki aż stęgnie.

Z powodu braku mleka w przepisie, lody się nie skrystalizują podczas zamrażania, więc nie trzeba masy wyciągać co jakiś czas i mieszać. Idealne dla każdego kto nie ma maszynki do robienia lodów.

KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
KAKAOWE - łyżka kakao, kawałki czekolady, cukier waniliowy
TRUSKAWKOWE - zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny
BRZOSKWINIOWE - dodajemy zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu
OWOCE LEŚNE - dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny
CYTRYNOWE - sok z 3 cytryn, więcej cukru, starta skórka cytrynowa
BAKALIOWE - dodać bakalie
ITD...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz