niedziela, 6 listopada 2011

Tarta prowansalska

gotowe ciasto francuskie
1 cukinia
1 cebula
1 bakłażan 
1 papryka 
1 ząbek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka 
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki tymianku
oliwa do duszenia
sól
pieprz



Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę i cukinię obierz, a z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie odsącz na sicie.
Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Masą połącz z warzywami, dopraw solą, pieprzem i przełóż na ciasto.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz