sobota, 29 października 2011

Ciasteczka pieguski

200g masła
200g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200g mąki
140g płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia

Możliwość dodania 50g kakao

Do wyboru 50g dodatków: orzechy, czekolada, suszone owoce, wiórki kokosowe itp.

Zmiksować podstawowe składniki, 

Uformuj z ciasta wałek o średnicy szklanki (będzie to średnica ciastek), ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 3 mies. przed wsadzeniem do zamrażarki można już pokroić na plasterki o 0,5 cm

Nagrzej piekarnik do 180 C. Odetnij z zamrożonego wałka ciasta plasterki grubości ok 0,5 cm , tyle ile potrzeba (jeśli masz problemy zanóż nóż w gorącej wodzie), resztę ciasta włożyć spowrotem do zamrażarki.
Ułuż na pergaminie, piec przez ok 15 minut aż się zarumienią, ostudzić 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz