niedziela, 30 października 2011

Kurczak w sosie kokosowo-orzechowym

2 piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
Usmażyć, następnie dodać składniki sosu:

Sos:
10 łyżek masła z orzeszków ziemnych z kawałkami orzechów (jeżeli masło jest „gładkie”, dodajemy dodatkowo garstkę niesolonych fistaszków)
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
300 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki brązowego cukru
sok z jednej limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (może być bez)
garść posiekanej natki kolendry

Warzywa usmażyć:
cukinia, cebula, brokuły, czerwona papryka
ząbek czosnku
4 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry (lub innego wina)
2 łyżki uprażonych nasion sezamu
szczypta czarnego mielonego pieprzu

Kurczaka w sosie podawać z warzywami i ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz