niedziela, 30 października 2011

Czekoladowe ciasteczka

125g masła
50g cukru pudru (5 łyżek)
75g brązowego lub białego cukru (6 łyżek)
1 jajko
150g mąki (szklanka)
30g kakao (4 łyżki)
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżki soli
torebka cukru waniliowego
1/4 szklanki mleka

100g kawałeczków czekolady mlecznej, deserowej lub białej, mogą też być kawałki karmelków lub M&M's
drobne kawałeczki skórki pomarańczowej

Wymieszaj masło i cukier. Dodaj jajko, mąkę, kakao, sodę oczyszconą, sól. Gdy ciasto zagęste dodaj odpowiednio mleko, na końcu kawałki czekolady.
Ciasto kładź łyżką na pergaminie w formie kopczyków
lub zwiń w walec o przekroju ok 5 cm. Zawiń w pergamin i trzymaj w lodówce przez conajmniej 1h, można przez kilka dni lub zamrozić do 1 mies.
Nagrzej piekarnik do 180C, pokrój walec na plasterki grubości ok 1 cm lub kopczyki wyłóż na blasze pokrytej pergaminem. Nie przejmuj się niezgrabnym wygladem ciasta nałożonego łyżką. Pod wpływem temperatury przeobrazi się w krągłe ciastko. Piec przez 15-20 min. Zostawić do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz