niedziela, 23 października 2011

Salsa meksykańska

Salsa pomidorowa

5 pomidorów
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
mała cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
świeża kolendra i oregano

1. Pomidory obierz i pokrój w kostkę.
2. Dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek.
3. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny.



Salsa słodko-kwaśna (z ananasem)

5 pomidorów obranych
cebula
4 plastry ananasa z puszki
2 papryczki chili
2 łyżki miodu
pół główki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki

1. Pomidory, papryczki, miód i czosnek zmiksuj razem, by powstał gładki sos.
2. Ananasy i cebulę drobno posiekaj.
3. Zmieszaj wszystko razem, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.

Salsa z czerwonej fasoli

6 łyżek fasoli czerwonej konserwowej,
1 pomidor,
1 duża chilli (może być marynowana),
1 czerwona cebula,
świeża lub suszona kolendra,
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
sok z połowy limonki.


1. Do miseczki wrzucić fasolę, obranego ze skórki, pozbawionego pestek i drobno pokrojonego pomidora, oczyszczone z pestek i posiekane chilli, drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki kolendry.
2. Dodać oliwę i sok z limonki, doprawić do smaku. Całość zmalaksować i odstawić na godzinę.
3. Podawać z nachosami.

Salsa szpinakowa


250g mrożonego szpinaku,
150 g majonezu,
150 g śmietany,
150 g startego sera żółtego,
1 mała cebula pocięta w drobną kostkę,
pieprz.

1. Wymieszać wszystkie składniki podsmażyć tak by się połączyły
2. Po wystudzeniu podawać z nachosami, można podawać na ciepło.

Salsa brokułowa

1 brokuł,
łyżeczka musztardy,
pół łyżeczki ostrej papryki,
4 łyżki oliwy,
ząbek czosnku,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka majonezu,
sól.

1. Brokuł podzielić na małe różyczki, łodygę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze.
2. Ostudzonego brokuła zmiksować z musztardą, oliwą, startym czosnkiem, papryką, śmietaną i majonezem. Doprawić solą.
3. Podawać z nachosami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz