niedziela, 30 października 2011

Daktyle z boczkiem

  • 20 daktyli (bez pestek)
  • 20 cienkich plasterków boczku
  • szczypta mielonej papryki
  • 20 wykałaczek namoczonych wcześniej w wodzie
Salsa z mango:
  • 4 obrane miękkie mango (okrojona część bez pestek)
  • pół szklanki soku z limonki
  • 2-3 łyżeczki miodu (w zależności od tego, czy mango jest dojrzałe)
  • 4 łyżki oliwy (najlepiej z pestek winogron, olej sezamowy lub oliwa z migdałów)
  • kilka szalotek (posiekanych na drobno)
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili (w zależności od upodobań)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 12-15 listków umytej sałaty
Suszone daktyle myjemy i w razie potrzeby drylujemy. Jeżeli są bardzo suche można je włożyć do przegotowanej i ostudzonej wody (ok. 30 minut).

Plasterki boczku kroimy na cienkie paseczki, oprószamy mieloną papryką. Daktyle zawijamy szczelnie w paski boczku i spinamy wykałaczką, by podczas pieczenia się nie rozwinęły. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową ok. 15 minut (piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do około 180-200 stopni).

Salsa z mango: obrane mango kroimy w kostkę średniej wielkości, drobno siekamy szalotkę i kolendrę. Mieszamy oliwę, sok z limonki, miód i sos z chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy szalotkę i przygotowanym sosem polewamy pokrojone mango ułożone na liściach sałaty. Całość posypujemy kolendrą i na wierzchu układamy zawijaski z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz