wtorek, 25 października 2011

Sałatka z grillowanych warzyw


  • 1 mały bakłażan
  • 1 średni pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 małe kuleczki mozzarelli
  • kilka ciemnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamico

Można też użyć mrożonki - mieszanka włoska

Bakłażan i pomidor przekroić wzdłuż na pół. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyczyścić z pestek, następnie każdą połówkę przekroić. Cukinię pokroić w ukośne plastry. Rozgrzać patelnię grillową, dodać oliwę z oliwek i smażyć warzywa na złoty ) kolor przez 5 minut (pomidor miąszem do góry). Jeśli potrzeba, dodawać oliwy. 
Przełożyć do miski. Dodać mozzarellę, oliwki, czosnek, kapary, cukier, ocet i pozostałą oliwę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz