niedziela, 23 października 2011

Guacamole

Przepis podstawowy na gucamole

2 dojrzałe awokado, obrane
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco


Dodatki (według uznania):
1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
sól

Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.


Wersja 2 z pomidorem:

Awokado skropić sokiem z limonki i pokroić w małą kostkę. Pomidora obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Cebulkę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać, posypać solą. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać oliwę i posypać kolendrą. Z ciabatty zrobić grzanki i podawać z guacamole.


Wersja 3 z pomidorem i mozzarellą lub żółtym serem:


Awokado skropić sokiem z limonki. Rozgnieść widelcem razem z cebulką i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać z oliwą z oliwek i kolendrą. Pastą smarować chrupiące pieczywo, posypać papryczką chilli. Na każdej grzance (najlepiej bagietka) można ułożyć po plasterku pomidora, mozzarelli lub żółtego sera, np. cheddar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz